CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, January 30, 2016

ETS and Kad diskaun pelajar

Assalamualaikum...

Hari ni tetiba rajin nak update blog..hehe
Well nk cita dgn korang pengalaman naik ets.. wehooo.. hehe..asyik tgk org naik and bca cita org je.. so nk jugak update cita psal diri sndiri..

Ni sedikit sebanyak info psl ets ni..nak kata laju.. laju la jgk dari bas..hehe.. slalu aku kalau naik bas sani express kol 10.15pm  smpai kangar dlm kol 6am..then mak ayah nk kena ambil kt kangar plak.. tmbh lagi 1 jam gitu angaran kasar.. so total 9jam gak ah nk sampai umah.. tp bila aku naik ets ni dlm 6 jam dari kl sentral and terus sampai pdg besar..nak balik jalan kaki pon boleh sbb dekat je dgn umah. So aku jimat dlm 3 jam.hehe..


Klik gambo for more info.

ETS KL Sentral – Padang Besar yang boleh mencapai kelajuan maksimum 140kmj akan berhenti untuk mengambil dan menurunkan penumpang di 15 hentian. Hentian-hentian tersebut ialah KL Sentral, Tanjung Malim, Tapah Road, Kampar, Ipoh Kuala Kangsar, Taiping, Parit Buntar, Bukit Mertajam, Butterwotrh, Sungai Petani, Alor Setar, Arau dan Padang Besar.  #C&p
So lega ckit naik ets ni sbb ad tmpt nk letak beg kt atas.so selesa ckit lah tmpt duduk..xserabut dgn beg.xrisau nk letak mana beg laptop.

AKu ambik coach B time ni.. coach B ni kira okey lah sbb dekat dgn toilet and cafe.. cafe kt coach C.
Xtahu dia jual ap sbb x g jalan2 pon..haha.. tmpt letak beg yg besaq2 gedabak tu dekat dgn pintu..so xpyh gelabah sbb naik je train nampak tmpt letak beg.

  Nak jimat aku beli je siap2 bekal.. dont worry sbb ad benda alah ni so boleh la mkn smbil santai2 gitu tgk pmdangan luar..hehe


Ni view masa lalu kt tasik bukit merah..tasik kah? Haha..maaf trlupa plk..rsanya tasik..hehe..and nnti pilot tren ni akan bgtaulah kita lalu tasik ni..and lalu terowong ap2 ke..dia akan gtau..


So kat atas tu korang boleh tgk korang pnya seat..but dont worry ad je pekerja yg akan tlg assist korang nnti.

Tgk btol2 tmpt duduk tu okey..hehe..cuma yg leceh nya naik tren ni xdak single seat..haha.. nasib haritu naik dok sblah prmpuan..iols is so lega okey.
Aku first2 ingt dlu kalau dah ad org trun kat ipoh ke boleh la duduk luas ckit kan seat..rupanya tekaan aku salah..haha. seat yg kosong tu akan diisi oleh org2 kt next station tu pulak.. punah harapan..haha



Nak pegi ke stiap coach ad pintu..so nnti korang press button kt pintu tu.. dia bkn automatik or buka sndiri..kena tekan button..aku nasihat kes dok nmpk ad je dok tnggu pintu bukak and try tarik/tolak bukak sndiri..hehe.. so nk elak korng2 malu iols bagtahu siap2..

and 1 lagi.
 Nmpk x ad gmbr laki pmpuan kt atas tu? Hehe..klu ad yg x tau tu mksdnya toilet..kalau merah maksudnya ada org kt dalam.and kalau hijau tu mksdnya xdak org..saja nk bgtau jugak sbb dok tgk org sibuk jugak nk bukak pintu wlaupon dh nmpk tanda merah..aku jadi pemerhati je dok dlm train ni..hehe..

Selfie ckit..hehe.. so far okeylah naik ets ni..x rsa penat sgt..x sejuk sgt pon..selesa lah.. kalau x silap surau kt coach E. Jgn risau nnti tgk je kt tv depan uols tu dia akn tulis bgtahu psl facilities..next station and akan state kat situ kelajuan train tu..bkn static 140 je tau..dia brubah2..time aku naik ad cita harry potter..tp x dgr pon sound dia..haha..jem btol..  so thats all psl tren ets..




Next

KAD DISKAUN PELAJAR



So kawan2..sapa yg rajin naik ktm and ets ni wajib lah buat kad ni..  sbbnya 40% diskaun utk ets and intercity and 50% diskaun utk ktm area kl-klang.

Cara2 nak apply..
1.Make sure korang print out borng pengesahan pelajar yg ada kat dalam laman web ktmb tu and dptkn pengesahan dari universiti korang.
2. Jgn lupa photostate ic and student id korang
3.pastikan 3 benda ni ada masa nk apply

Yg mlsnya sbb nk buat kad ni kena g kl sentral..satu2nya tempat yg boleh buat kad ni.. katanya kad ni boleh siap dlm 10-30 min..time aku buat..aku sampai kl sentral dlm 8.45am mcm tu aku dah no 215 dah..dasat weh..hehe.. and limit 1 hari tu 300 org je boleh buat..  so pastikan ap2 yg penting korng bwk so xbuang masa.. and 1 lagi jgn datang hari sabtu and ahad.. sabtu iols x pasti tp ahad mmg jgn! Haha..

Harga nk buat kad ni rm31.90 (kalau x silap) termasuk gst utk 1 thn..tp sbb aku habis dlm bln 7 so aku kena byr half je dlm rm15.90.

time nk buat ni at first mcm smooth je.. just bagi kt diorng kt kaunter borng2 ni and tunggu..yg x bestnya aku tnggu 6 jam weh baru siap kad ni..pkol 3.30pm baru aku dpt kad aku..pegi tnya pukul 1 x siap2 lagi..makanya aku mmbuang masa 6 jam sorng2 kat kl sentral haritu..grrrrrrr.. 

And yg paling x best.. customer service kat kaunter pertanyaan  dia teruk..x friendly langsung and jwb mcm nk x nak..geram plk aku..mmg bad service lah.  So thats all lah yg boleh di kongsikan brsama korang..apa2 nk tnya bleyh je.. more info boleh google ye..hehe 

Sebarang typo harap dimaafkan haha..

Goodbye! 


Blog akan di update and diupgrade soon.. akan diupgrade utk disesuaikan dengan usia yg dah 23 ni..haha.mohon jgn kecam..haha








Monday, April 13, 2015

2015 ~new life~


Assalamualaikum
 dah lama rasanya x update blog.. last update pon 2012 wei!! hahaha
now im officially 22.. dah mcm2 benda yg aku lalui.. pengalaman mengajar kita erti kedewasaan.. haha..eh btol tatau? fail btoil la ayat bm ala2 a samad said ni.. haha.. sedikit update about myself spnjang 3 thn ni..



iolsss dah graduate kwn2 !!! :D
Diploma in tourism management.


currently belajar kat ................................................


UITM PUNCAK ALAM!!

Sarjana Muda Sains (kepujian) Pengurusan Pelancongan

yuhooooo.. haha.. hari2 aku mendaki tangga kejayaan ini.. 200 anak tangga.. p balik 500 gak la.. tu x kira kalau ada kelas petang.. kalau ada kelas ptg darab la 2.. haha.. 
2 tahun di sini.. done 1 year.. another 1 year..
i cant wait!! haha
penat duduk sini.. nk g mana2 pun jauh.. jem lagi.. adoiii..
rindu alor setar.. best blajar kt sna..hehe
kat sini x bwk moto pon.. nak jimat..
thn depan habis lah study!! weee!! hehe
xsabarnya.. nak keja.. nak pegang duit..
nk travel!! slagi dok bujang ni. travel la jauh2.. nanti kalau dh kawin.. dh ada tanggungjawab dah.. dpt suami x suka travel plak jenuh! haha.. so hargailah masa single ni kwn2.. hehe

so nak kenal kan lah ckit kwn2 iolss time degree ni.. hehe.. 


my new friends.. hehe. kenal time degree ni lah. alhamdullilah Allah kurniakan kwn yg baik2 utk sma2 berjuang degree ni.. hehe
(ignore my face..kahkahkah..kdg g kelas mcm ni la ha..selekeh je.. kdg pakai eyeliner..kdg xpakai apa cenggini)

mula2 rapat dgn 2 org ni je.. hehe.. sorng knl time dip lgi. sorng knal kt cni.. hehe..


hari2 kalau boleh nk selfie gini.. haha.. tp sedar muka x cntik so xde lah nk post selalu.. haha :P


ni geng besar kitaorg.. kahkahkah.. :P

this is my one and only 1 bestfriend lelaki yg aku ada.. haha.. aku.. x suka sgt nk kwn dgn insan bernama lelaki ni.. aku kalau nk kawan pun aku suka kwn dgn org yg aku yakin xkn jatuh hati.. haha.. sbb mls la... leceh.. japgy kwn kejap pastu acah2 jatuh cinta,, pastu menjauh gitu..trust me.. bila aku declare uolss jdi kwn iolss.. and aku guna aku hang tu.. prcayalah.. kau telah di friendzone.. hahaha :P

 this is my roommate! hehe.. alhamdullilah sem ni dpt 1 bilik lgi dgn dia..
alhamdullilah dpt roommate yg 1 kepala.. yg bnyk ckp mcm aku.. haha.. hari 1 pun dh serasi dgn bdk ni.. mungkin sbb km sma2 org kedah kot..maybeeee.. haha
menangis brsama.. ketawa bersama..
may this friendship remain forever nafhah! hehe


ni housemate aku msa sem 1.. hehe.. nafhah je xde dlm gmbr.. hehe.. tp sem ni nor (tudung cekelet) duduk umah lain.. but km still rapat lgi la.. hehe.. meet my housemate wanie! sem ni km 1 umah lgi.. 



meet ema and reen! hehe.. ema kenal dri dip.. reen knal kt sni.. hehe.. geng g mkn sma2, geng lepak, geng shopping, geng jalan2.. hehe





dri ckit..last2 bergabung semuanya.. hehe.. semua kenal each other.. hehe.. meet my new kesayangan
nafhah, ema, reen, acik, wanie, es, nor and tyrah


org slalu ckp.. klu dpt kwn baru.. jgn lupa kwn lma.. hehe.. of coz iols x lupa..


my travel buddies!! hihi..
susah senang sma2 dri dip.. gila x syg kn? hehe
smpai skrng still contact each other.. make sure each other ok..
to be honest.. sorry but aku slalu doakan smoga diorng x dpt kwn baru.. haha.. so that nanti diorng x lupa aku and slalu ingt aku..hehe.. sorry guys :')

tiap kali cuti sem mesti bincang nk g vacay kt mna.. hehe. hope 1 day dpt travel Europe dgn diorng.. 1 day insyaallah


done! hehe.. sedikit sebanyak ttg iols.. hehe.. aku hari2 g kelas cenggini je.. mls nk brgaya mcm mak datin..make it simple la kn.. hehe.. pakai make up tebal2.. baju grand2 nk g blajar ke nk g mna an..hehe.if kalau nk org jatuh cinta dgn kita pun.. biarlah jatuh cinta dgn kita seadanya



my baby dh besar.. huwaaa..cepat gla lah bdk ni besar tau.. huhu.. dh 4 thn dh dia.. dah pndai ckp..kdg ckp mcm org tua2 ja.. haha.. p mna org kata anak.. muka km nak sma maybe.. haha.. manja dia ni dgn acik dia.. kalau nk tidoq cri acik dia.. dlm kereta tu wajib la duduk dgn acik dia kalau mak drive.. dia mau tidoq atas acik dia ja kalau acik dia ada.. 

ok sampai sini sja coretanku.. akan di update lgi nanti.. 


hati hanya 1.. bukan dua.. hanya utk 1.. bukan 2..
im still in love with the same person..only 1 name..dri dulu smpai skrng.. opps :P




Friday, October 26, 2012

selamat hari raya ^^


 Assalamualaikum!!!
pertama skali...nk wish..selamat hari raya aidiladha..
well..for me..raya kali nie x meriah pon
abah xde...x balik beraya sekali.. *xbest!!!!*
tok xde..so sad... rindu tok.. *crying*
hope tok sihat2 and dpt menunaikan haji dgn sempurna
rindu sgt kat tok.. tanpa tok bosanlah hidupku
tok selalu menceriakan hari raya km..hihi
sbb sy kn nakal..suka usik2 tok..hihi..
ok..i miss her.. cepat la balik tok.. :(

raya nie x berjalan  mne pon..pegi umah mak ngah and umah mak tok je..
belah abah x pegi pon..pegi esok rse..
sy segan sikit klu dgn adik beradik belah ayah..coz..diorng nie mmg jenis educated ckit.. haiyooo
belah mak plak jenis 1 kepala..jenis bising2..hihi
so ble g beraya umah adik beradik abah.. automatik sy akan jdi formal or skema.. haha
mmg kena control habis..klu sembang pon..mostly ttg pelajaran..ttg kolej and so on..
so..klu dpt result x elok mmg sy x suka jumpa diorng..hihi.. 
segan la..diorng sume educated.. sume pandai2.. aigoo

plus sbb abah xde..so..beraya sebelah mak je la dulu..
ok..ade snap ckit pic... jom usha2.hihi




meet my lovely mom..hihi..sy suka tgk my mom..coz..without make up pon ma nmpak cntik... <3


i always called her cha ketot..sbb dia ketot..hihi
meet my lovely lil sis farisya safiyah... comey x dia pakai tudung??? hiihihi


meet tuan blog... fatin amirah nama diberi.. tp org pnggil chibi..ngeh2..
amirah tu mksudnye puteri..so..klu sy letak princess chibi..jgn nk marah eh..de kena mengena dgn nama sy.. :PP
silalah usha parut campak sy.. huduh kan?? sedey muka da x licin mcm dulu..eiiii.. mcm mana nk bg hilang parut2 nie..adoiii..xsuka2!!! :(


i'll be waiting for youuuuuu.. :P



ayu x?? ade ciri2 gadis melayu terakhir x?? hihi
ye3.. tawu x kurus lgi..tp..slow2 la kn?? nie pon da kurng ckit.. :P


peace yaw!~ :P

sy fatin amirah...selaku bekas kadet polis zaman sekolah dulu sedia berkhidmat & berkorban demi negara.. *acewah* 


ble tgk gmbr nie..tetibe teringat peribahasa bagaikan kera dpt bunga.. haha
eytt... sy bkn kera ok..or monyet..or seangkatan dgnnya..hihi..

with si kecik yg bnyk mulut..hihihi

apabila anak2 dara puan aishah and puan jamilah bertemu.....

maka..inilah jadinya...

masing2 gila bergambar.. :P

hak bergambar hak kami!!!!! :P


mereka dipaksa bt gaya fav sy.. haha..sorry.. :P

seorng putera muncul dri belakang!~ :P

ok..dia berbau..so..sy kne tutup hidung.. hihihi

peace lgi yaw!~

gadis2 melayu...aummm.. hihi

 goodbye semua!! gudnite.. sweet dream dri km semua..hihii~
i miss my dad.. :'(
cepat la balik perlis..huhu

rsanye..dah lama sgt2 x chat dgn lelaki strangers..seriously... ble nk chat balik rse kekok..and..x pernah berminat dh skrng nk chat.. seriously..
so...klu rse still nk jdi friends fb sy...jgn chat dgn sy.. sbb klu strangers chat,..automatik sy akan remove dia dri friends sy..bkn sy bajet ke ape..cuma xberminat.. and rsenye..xperlu kot jdi murah layan semua lelaki...kan??  plus sbb sy tgh cuba kurangkn friends kt fb sy...so...spe2 yg dh kena remove.. sorry!!~

sy sgt2 la susah nk balas msj sma ada msg fb org fon..
seriously...klu balas pon..x kn lama..kecuali org2 tertentu je sy akan msj lama dgn diorng..
so..klu sy blas pndek2 tu..fhm2 la ye.. jgn nk sentap2 eh..
xreti nk msj lme2 dgn org yg x selalu sy msj..

and one more thing..sometimes sy on9 je..tp selalu off9 chat sbb mls nk chat , tamau de gngguan or org yg sy slalu chat x on9.. so..klu de pape..inbox je k??

ok..im sleepy already..nite everyone muahhhh

p/s: klu de typo..ignore je eh...mata x lrat buka dh.. :P