CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, January 30, 2016

ETS and Kad diskaun pelajar

Assalamualaikum...

Hari ni tetiba rajin nak update blog..hehe
Well nk cita dgn korang pengalaman naik ets.. wehooo.. hehe..asyik tgk org naik and bca cita org je.. so nk jugak update cita psal diri sndiri..

Ni sedikit sebanyak info psl ets ni..nak kata laju.. laju la jgk dari bas..hehe.. slalu aku kalau naik bas sani express kol 10.15pm  smpai kangar dlm kol 6am..then mak ayah nk kena ambil kt kangar plak.. tmbh lagi 1 jam gitu angaran kasar.. so total 9jam gak ah nk sampai umah.. tp bila aku naik ets ni dlm 6 jam dari kl sentral and terus sampai pdg besar..nak balik jalan kaki pon boleh sbb dekat je dgn umah. So aku jimat dlm 3 jam.hehe..


Klik gambo for more info.

ETS KL Sentral – Padang Besar yang boleh mencapai kelajuan maksimum 140kmj akan berhenti untuk mengambil dan menurunkan penumpang di 15 hentian. Hentian-hentian tersebut ialah KL Sentral, Tanjung Malim, Tapah Road, Kampar, Ipoh Kuala Kangsar, Taiping, Parit Buntar, Bukit Mertajam, Butterwotrh, Sungai Petani, Alor Setar, Arau dan Padang Besar.  #C&p
So lega ckit naik ets ni sbb ad tmpt nk letak beg kt atas.so selesa ckit lah tmpt duduk..xserabut dgn beg.xrisau nk letak mana beg laptop.

AKu ambik coach B time ni.. coach B ni kira okey lah sbb dekat dgn toilet and cafe.. cafe kt coach C.
Xtahu dia jual ap sbb x g jalan2 pon..haha.. tmpt letak beg yg besaq2 gedabak tu dekat dgn pintu..so xpyh gelabah sbb naik je train nampak tmpt letak beg.

  Nak jimat aku beli je siap2 bekal.. dont worry sbb ad benda alah ni so boleh la mkn smbil santai2 gitu tgk pmdangan luar..hehe


Ni view masa lalu kt tasik bukit merah..tasik kah? Haha..maaf trlupa plk..rsanya tasik..hehe..and nnti pilot tren ni akan bgtaulah kita lalu tasik ni..and lalu terowong ap2 ke..dia akan gtau..


So kat atas tu korang boleh tgk korang pnya seat..but dont worry ad je pekerja yg akan tlg assist korang nnti.

Tgk btol2 tmpt duduk tu okey..hehe..cuma yg leceh nya naik tren ni xdak single seat..haha.. nasib haritu naik dok sblah prmpuan..iols is so lega okey.
Aku first2 ingt dlu kalau dah ad org trun kat ipoh ke boleh la duduk luas ckit kan seat..rupanya tekaan aku salah..haha. seat yg kosong tu akan diisi oleh org2 kt next station tu pulak.. punah harapan..haha



Nak pegi ke stiap coach ad pintu..so nnti korang press button kt pintu tu.. dia bkn automatik or buka sndiri..kena tekan button..aku nasihat kes dok nmpk ad je dok tnggu pintu bukak and try tarik/tolak bukak sndiri..hehe.. so nk elak korng2 malu iols bagtahu siap2..

and 1 lagi.
 Nmpk x ad gmbr laki pmpuan kt atas tu? Hehe..klu ad yg x tau tu mksdnya toilet..kalau merah maksudnya ada org kt dalam.and kalau hijau tu mksdnya xdak org..saja nk bgtau jugak sbb dok tgk org sibuk jugak nk bukak pintu wlaupon dh nmpk tanda merah..aku jadi pemerhati je dok dlm train ni..hehe..

Selfie ckit..hehe.. so far okeylah naik ets ni..x rsa penat sgt..x sejuk sgt pon..selesa lah.. kalau x silap surau kt coach E. Jgn risau nnti tgk je kt tv depan uols tu dia akn tulis bgtahu psl facilities..next station and akan state kat situ kelajuan train tu..bkn static 140 je tau..dia brubah2..time aku naik ad cita harry potter..tp x dgr pon sound dia..haha..jem btol..  so thats all psl tren ets..




Next

KAD DISKAUN PELAJAR



So kawan2..sapa yg rajin naik ktm and ets ni wajib lah buat kad ni..  sbbnya 40% diskaun utk ets and intercity and 50% diskaun utk ktm area kl-klang.

Cara2 nak apply..
1.Make sure korang print out borng pengesahan pelajar yg ada kat dalam laman web ktmb tu and dptkn pengesahan dari universiti korang.
2. Jgn lupa photostate ic and student id korang
3.pastikan 3 benda ni ada masa nk apply

Yg mlsnya sbb nk buat kad ni kena g kl sentral..satu2nya tempat yg boleh buat kad ni.. katanya kad ni boleh siap dlm 10-30 min..time aku buat..aku sampai kl sentral dlm 8.45am mcm tu aku dah no 215 dah..dasat weh..hehe.. and limit 1 hari tu 300 org je boleh buat..  so pastikan ap2 yg penting korng bwk so xbuang masa.. and 1 lagi jgn datang hari sabtu and ahad.. sabtu iols x pasti tp ahad mmg jgn! Haha..

Harga nk buat kad ni rm31.90 (kalau x silap) termasuk gst utk 1 thn..tp sbb aku habis dlm bln 7 so aku kena byr half je dlm rm15.90.

time nk buat ni at first mcm smooth je.. just bagi kt diorng kt kaunter borng2 ni and tunggu..yg x bestnya aku tnggu 6 jam weh baru siap kad ni..pkol 3.30pm baru aku dpt kad aku..pegi tnya pukul 1 x siap2 lagi..makanya aku mmbuang masa 6 jam sorng2 kat kl sentral haritu..grrrrrrr.. 

And yg paling x best.. customer service kat kaunter pertanyaan  dia teruk..x friendly langsung and jwb mcm nk x nak..geram plk aku..mmg bad service lah.  So thats all lah yg boleh di kongsikan brsama korang..apa2 nk tnya bleyh je.. more info boleh google ye..hehe 

Sebarang typo harap dimaafkan haha..

Goodbye! 


Blog akan di update and diupgrade soon.. akan diupgrade utk disesuaikan dengan usia yg dah 23 ni..haha.mohon jgn kecam..haha








0 comments:

Post a Comment